De agenten die de met meubilair smijtende jongeman arresteerden, zullen aangeklaagd worden voor racisme, en advocaat Sven Mary zal de familie van de overleden man bijstaan.

Het was afgelopen zondag koekenbak in de Antwerpse Statiestraat. Abderrahman Kadri, ‘Akram’ voor de vrienden, begon daar plots met terrasmeubilair van café De Koetsier naar mensen te smijten. De politie kwam de man in de boeien slaan. Op hardhandige wijze weliswaar, want de 29-jarige Algerijn liet zich niet zomaar oppakken. Omdat de arm der wet vermoedde dat hij serieus wat spul genomen had – en omdat getuigen dit bevestigden – werd een ambulance opgetrommeld. In het ziekenhuis stierf de man aan een hartaanval.

Volgens Zitouni Zoulikha, de moeder van Akram, is het allemaal niet zo gegaan. Dat vertelt ze aan HLN: “Mijn zoon was al dood voor de ambulance toekwam. Ik heb een filmpje waarop dat duidelijk te zien is. Mijn advocaat zal die beelden aan de onderzoeksrechter geven als de politie haar fout niet toegeeft.”

Op social media lezen we dat verschillende mensen het met haar eens zijn. Volgens sommigen is Akram de Vlaamse George Floyd, anderen vragen zich af of de politie zo hardhandig tekeer zou gegaan zijn, mocht de meubelsmijter van dienst een blanke zou geweest zijn. Soit, ook in Antwerpen is er dus racistisch politiegeweld volgens hen.

De advocaat die Zoulikha zal bijstaan, is niemand minder dan Sven Mary.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.