De Wever is bezorgd over een opmerkelijk initiatief.

In Antwerpen hebben moeders van verslaafde jongeren zich verbonden in een actiegroep “Moeders tegen Drugs” (MTD). Het is een anoniem collectief dat actief op zoek gaat naar manieren om om te gaan met drugsverslaving en het bestrijden er van.

Drugdealers beschikken over databases met telefoonnummers van klanten en potentiële klanten, die in het milieu voor duizenden euro’s worden verkocht. Als je in zo’n database belandt, wordt je zo goed als dagelijks bestookt met promo-berichtjes. MTD vindt dat die aanzetten tot ‘gebruik’. Het is bijna onmogelijk om je uit zo’n databestand te verwijderen. Voor wie wil stoppen, maakt een stroom van smsjes het moeilijk om geen drugs meer te kopen. Herval is slechts één sms’je verwijderd. “Voor ze het beseffen, zijn zij die gestopt waren, weer terug aan het gebruiken en zijn ze alles kwijt wat ze hebben opgebouwd”, zeggen de bezorgde moeders.

De vrouwen hebben nu een manier gevonden om het systeem van de dealers te ontwrichten. Er is een ‘dealerbot’ ontwikkeld. Een bot is een zelflerend systeem dat gebruik maakt van artificiële intelligentie. Er worden berichtjes verzonden naar de afzenders van de promo-sms’je. Het systeem zal ook automatisch weer antwoorden. Enerzijds worden dealers naar adressen gestuurd, waar helemaal geen klanten zijn en anderzijds houden ze hen urenlang aan het spreekwoordelijke lijntje. “Als de dealer niet meer weet of het een klant is of tijdverlies, wordt hij gedwongen om te telefoneren, wat hem kwetsbaar maakt voor de politie omdat hij op dat moment traceerbaar is.

Burgemeester De Wever noemt het een opmerkelijk intitiatief maar laat bij monde van de politie weten dat hij bezorgd is over de veiligheid van de initiatiefnemers. “Het is niet zonder gevaar om een rechtstreekse lijn met het criminele milieu te leggen”, verwittigen ze. De politiediensten vragen nu om met de actiegroep aan tafel te gaan zitten en van gedachten te wisselen over toekomstige initiatieven.