In juni 2013 is er verrassend nieuws: Delphine spant een rechtszaak in tegen haar vader, prins Filip én Astrid.

De RTBF brengt het nieuws als eerste. Een journalist van de zender: “We hadden de tip zondagavond binnengekregen op onze radioredactie. Een advocaat die de raadsman van Delphine kent, vertelde een bevriende journaliste van de radioredactie dat ze een rechtszaak begonnen was. We waren die maandag net te laat om extra informatie op te vragen maar we hebben het item toch in het middagjournaal kunnen brengen.”

De zet van Delphine is verrassend. Jarenlang had ze immers verteld dat ze zich neerlegde bij de weliswaar oneerlijke situatie. En dan plots die ommekeer. Een mogelijke verklaring is dat haar vennootschap Deljim dan in de rode cijfers zit.

Bovendien is ze onterfd door haar wettelijke vader Jacques Boël. Nu moet ze wel procederen. Als Delphine erkend wordt, dan wordt ze voor de erfenis van Albert II immers op gelijke voet behandeld met Filip, Astrid en Laurent.

Voor die erfenis kan Delphine best eens contact opnemen met ver familielid David Verney. Hij is een natuurlijke zoon van Leopold III en Rachel Wrey. Verney was een voormalig politicus en parlementslid. Hij zetelde sinds 2007 in het Britse House of Lords en was lid van de eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP). In 2018 verliet hij UKIP.

Opvallend is dat Verney een opleiding kreeg in het prestigieuze Zwitserse instituut Le Rosey. Daar verbleven ook Delphine Boël en koning Boudewijn, een andere halfbroer van Verney.

De fysieke gelijkenis van Verney met een andere onwettige zoon van Leopold III, Michel Didisheim, is opvallend. Beide mannen zijn dan ook halfbroers. Ook de gelijkenis met Leopold III is treffend.

Volgens Noël Vaessen, adviseur van Albert bij Laurent,  zou Verney zijn halfbroer Albert II in contact gebracht hebben met beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem. Ludwig Verduyn, eigenaar van Actua tv, suggereert in zijn biografie over Van Rossem een mogelijke piste. Midden november 1989 belegt de Panamese holding Galatsi Royal Business Inc. 10 miljoen euro in Moneytron, het beursvehikel van Van Rossem. Volgens Verduyn werd bij een huiszoeking in het dossier Moneytron “een belangrijke relatie met het koninklijk paleis ontdekt”.

Wat zeker is, is dat Delphine bij het openvallen van de erfenis van Albert heel wat speurwerk zal mogen uitvoeren om het volledige vermogen van de vorst te reconstrueren. Albert zal het haar niet gemakkelijk gemaakt hebben…