De bankenlobby stelt een voorzichtige verschuiving voor naar de invoering van een negatieve rente.

Jean-Pierre Mustier, voorzitter van de Europse bankenlobby, stelt aan de Europese Centrale Bank voor om een negatieve rente te gaan innen op ons spaargeld. De Europese centrale Bank moet het leven ook met 2 procent duurder maken en zo als  smeerolie dienen voor onze economie.

Onze banken zijn al lang vragende partij omdat ze naar eigen zeggen minstens 400 miljoen euro verlies lijden aan de negatieve depositorente van de ECB. Geld dat ze niet uitlenen, dat met andere woorden geblokkeerd zit op spaarrekeningen, moeten ze tegen een strafrente van 0,5 procent parkeren bij de ECB.

Het invoeren van een negatieve rente zou daar een oplossing voor bieden. Al durft niemand de eerste te zijn om dit in te voeren. De kans dat klanten vluchten naar de concurrentie waar ze niet hoeven te betalen voor hun geld, is reëel. In ons land is het voorlopig wettelijk verboden om een negatieve rente aan te rekenen. De bodem bedraagt nu 0,11 procent.

Mustier komt met een ‘politieke’ oplossing, door de verschuiving langzaam door te voeren. De grens zou op 100.000 euro liggen. Wie meer op zijn rekening heeft staan, zal daar bovenop rente betalen in plaats van te onvangen.

Wie meer dan 100.000 op de rekening heeft staan, zal ongetwijfeld al lang een boekhoudkundig achterpoortje weten. Niet ?

Kwestie van tijd dus.