Blasfemie, obsceniteiten, of het einde van onze vrijheid?

Een leerkracht van de lagere school “Aux sources du gai savoir” in Sint-Jans-Molenbeek is geschorst omdat hij een Mohammed-cartoon had laten zien in de klas. Hij deed dat enkele dagen nadat een islamitische extremist in naam van Allah het hoofd had afgesneden van de Franse leraar, Samuel Paty. Die had ook een cartoon getoond in zijn klas. Naar verluidt wilde de leraar in Molenbeek duiding geven bij de actualiteit. Het gemeentebestuur van Sint-Jans-Molenbeek heeft besloten om een tuchtprocedure op te starten tegen de leraar.

Draait het om godslastering of om het vertonen van obsceniteiten? Vreemd genoeg lijkt niemand te struikelen over het kelen van mensen.

De cartoon die in Molenbeek getoond werd, is behoorlijk schunnig en is één van de cartoons die ook Samuel Paty toonde in de klas. Het gaat om een cartoon van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, “Une étoile est née” (een ster is geboren), met daarop een naakte profeet Mohammed op handen en knieën. De leerkracht zou de kinderen de kans hebben gegeven om weg te kijken voor hij de tekening toonde.

Volgens burgemeester Catherine Moureaux (PS) kan het niet dat dergelijke obsceniteiten getoond worden aan tienjarigen. “Het is niet het feit dat hij de karikaturen heeft aangebracht dat een probleem vormt, maar het gaat om de manier waarop”, aldus Moureaux.

Wie bepaalt er eigenlijk in Molenbeek wat er kan en niet kan? Op de sociale media circuleert er een tekst waarin een onbekend schrijver zich afvraagt of de gekeelde leraar in Parijs, de gekeelde koster en oma en de doodgestoken mama in Nice, nu ook een muurschildering gaan krijgen in Brussel en of onze Rode Duivels nu ook voor hen gaan knielen.

Misschien moeten we proberen de kalmte te bewaren, en ons hoofd erbij houden.