Al in 2013 liet de Arabische autobouwer DEVEL weten dat hij zou komen met een supercar met zo’n 5.000pk. ‘Zeker een zonneslag gekregen’, zo dachten we. Maar nu blijkt de auto toch rond te rijden.

Ergens in 2013 riep ene Rashid Al-Attari dat-ie fabrikanten van supercars eens een poepje zou laten ruiken. Hij was namelijk druk bezig aan de DEVEL Sixteen en die zou binnen het anderhalf jaar in productie kunnen.

Sixtien staat voor zestien cilinders in V-vorm. Eigenlijk zijn het twee Amerikaanse V8-en van elk zes liter inhoud die aan elkaar bevestigd zijn. Vijs daar nog vier turbo’s op en voilà: een dikke 5.000pk (volgens Al-Attari 5.145 om precies te zijn) zijn mogelijk. De topsnelheid ligt volgens de Arabier op 560 km/u. In theorie althans: in de praktijk zijn er vooralsnog geen banden die zulke snelheden aankunnen.

Prietpraat, zo dachten we in 2013. Maar kijk: anderhalf vijf jaar later doet een DEVEL Sixteen zowaar zijn eerste proefrit. Al werd voor deze proefrit software-gewijs het vermogen wel teruggeschroefd tot ‘slechts’ 1.250pk: anders zouden reeds na enkele seconden de banden opgerookt zijn. Wat ons meteen doet afvragen: wat bent u met een auto met 5.000pk die zijn volle vermogen toch nooit netjes weggezet krijgt op het asfalt?

1

Image 1 of 7

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.