“Macron moet zich psychisch laten nakijken.”

De Franse president Macron neemt geen afstand van de karikaturen van de profeet Mohamed. Hij bevestigde dat standpunt bij de herdenking van de onthoofde Franse leraar. Die werd vermoord omdat hij in een les over vrijheid en expressie ‘verboden’ Mohamed-cartoons had getoond.

In de islamitische wereld valt men blijkbaar niet over het afsnijden van een menselijk hoofd, maar wel over enkele pentekeningen die satirisch bedoeld zijn. Op sociale netwerken wordt nu via Arabische hashtags opgeroepen om Franse producten te boycotten. In Koeweit worden op de sociale media beelden verspreid van Kiri- en Babybel-kaas die uit de winkelrekken worden gehaald.

De Turkse president Erdogan lijkt (indirect) het afhakken van hoofden te stimuleren en vernedert de Franse president Macron in een erg scherpe televisietoespraak: “Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle.” Volgens de Turkse president heeft Macron “psychische checks” nodig.

Dat komt uiteraard slecht binnen in Parijs. Toch wil Macron de seculiere waarden van zijn land blijven verdedigen tegen de radicale islam.

Laten we hopen dat het bij een diplomatieke rel blijft.