Adventure motoren zijn bijzonder populair in ons land. De best verkopende motorfiets, de BMW R 1250 GS krijgt echter steeds meer en meer concurrentie. Kawasaki brengt met de nieuwe Versys 1000 SE een avonturier met een andere invalshoek.

Volgens de Japanners moet een adventure motor niet per se off road capaciteiten hebben. Kawasaki zet helemaal in op de kwaliteiten op het asfalt, maar geeft de motor wel de langere veerwegen mee om zelfs de meest hobbelige wegen aan te kunnen. Dat maakt hem meteen ook bijzonder geschikt voor het Belgische wegennet.

Kawasaki Versys 1000

120 pk

De vier-in-lijn maakte zijn intrede al in 2003 en het blok werd gedurende al die jaren steeds beter. In zijn nieuwste versie levert het 120 pk. Dat kon gemakkelijk meer zijn, maar Kawasaki concentreerde zich vooral op de manier waarop het vermogen wordt vrijgegeven. Het resultaat is een trillingvrij blok dat bij elk toerental kracht op overschot heeft.

Lekker lui

Schakelen doe je op de Versys 1000 SE met een quickshifter die je toelaat op en af te schakelen zonder koppeling. Je linkerhand spookt op de Kawa nog minder uit dan een Koala op pre pensioen. Dat maakt het rijden nog eenvoudiger en draagt bij tot het comfort. Andere elektronica zoals ABS, tractiecontrole, bochten ABS en diverse mappings voor het motorkarakter maken het rijden met de Kawa veiliger en aangenamer.

Comfort

Het bedienen van alle elektronica vraagt wat gewenning. Intuïtief kan je het gebruik ervan moeilijk noemen, maar als je 5 minuten de tijd neemt om het systeem te leren kennen, kun je – ook al rijdend – moeiteloos de elektronica instellen zodat je een motor op maat krijgt. It’s not rocket science…

Je zitvlak en onderrug zullen deze Kawasaki extra appreciëren vanwege de elektronische gestuurde ophanging die zich niet alleen aanpast aan je rijstijl, maar ook anders gaat werken als er een passagier of bagage op de motor is.

Valabel alternatief

Kawasaki mikt op adventure rijders die hun avontuur vooral op de openbare weg zoeken. Dat is best een grote groep. Met een zeer complete motorfiets die ook nog eens bijzonder goed rijdt en stuurt, kan de Versys 1000 SE een te duchten concurrent in dit populaire segment worden. Niet meteen de motor die de populaire GS zal vervangen, want hij is grondig anders qua insteek. Een valabel alternatief is het zeker.

Kawasaki Versys 1000

Technische gegevens en prijs

Motor Vloeistofgekoelde, 1043 cc

Vermogen 120 pk

Topsnelheid +/- 245 km/u

Gewicht 257 kg

Zadelhoogte 840 mm

Verbruik 5,6 l/100 km

Prijs 16.999 euro (13.999 euro voor de basisversie)