MR zet De Croo onder druk om de winkels te openen

Hoe ver durft de federale regering vrijdag gaan?

Enkele dagen geleden was het MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die de debatten opengooide. “We gaan Kerstmis toch niet op Skype vieren”, klonk het. Ondertussen heeft Frankrijk besloten om vanaf zaterdag de winkels weer te openen. De invloed van de zuiderbuur is enorm in Wallonië.

Vrijdag komt het Overlegcomité bij elkaar en de MR – bij monde van minister van Middenstand David Clarinval – duwt stevig door om alle winkels gewoon weer te openen. “Zo snel mogelijk”. In een interview op de RTBF zegt Clarinval te weten dat winkels niet de plaats bij uitstek zijn voor besmettingen. Hij wil vermijden dat Belgen over grens gaan shoppen voor de feestdagen en noemt de heropening van de winkels een kwestie van leven of dood.

De Vlaamse regering wil geen grote uitspraken doen, laat staan valse hoop geven en neemt dus geen standpunt in. Binnen de federale regering wijzen premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) naar de cijfers: “Die zijn lang nog niet goed genoeg.”

En dus ligt het lot van de winkelier in het advies van de virologen. Hun eindconclusie wordt het startschot voor een politieke veldslag tussen – nog meer eens – Vlaanderen en Wallonië.

Een compromis dan maar? Winkelen op afspraak en het aantal shoppers nog meer beperken? “Onvoldoende om onze winkeliers en onze zelfstandigen te redden”, zegt minister Clarinval.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More