Menselijke DNA-sporen van een tot nu onbekende soort.

Wetenschappers vermoeden dat er nog een mensensoort heeft bestaan. Bij een onderzoek van het genoom van West-Afrikaanse volkeren ontdekten wetenschappers dat een vijfde van hun DNA afkomstig is van een hele oude, maar onbekende, mensensoort. De ‘moderne’ mensen moet zich met die mensachtige soort hebben gekruist zoals ze dat ook deden met de neanderthalers.

Onderzoekers spreken van aan ‘spookpopulatie’ die een half miljoen jaar gelden in West-Afrika heeft geleefd. Wij dragen  nog altijd genen van die soort in ons.

Ooit bestonden er verschillende soorten mensachtigen, die mekaar zo nu dan tegen kwamen en het blijkbaar niet konden laten om dan met mekaar te paren. Er bestond al langer een vermoeden dat er nóg een mensenpopulatie heeft rondgelopen in Afrika, maar bewijs daarvoor was er nooit. Na bestudering van de genen van mensen in Nigeria, Sierra Leone en Gambia is dat er nu wel.

Men schat dat die ‘spookpopulatie’ zich een half miljoen jaar geleden afsplitste van de moderne mens. 20.000 van hen rollebolden zo’n 124.000 jaar gelden met onze voorvaders/moeders en leven sindsdien nog altijd verder in onze genen.