“Een verbod moet nut hebben.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het welletjes is geweest om tweedeverblijvers af te doen als verwende ettertjes. Op haar Facebook breekt ze een lans om het het verbod om naar je tweede eigendom te gaan, in te trekken. Minister president Jan Jambon (N-VA) volgt haar in een ééntweetje en steunt haar oproep.

Eigenaars van een tweede verblijf hebben zich ondertussen gegroepeerd en gaan met een advocaat proberen om hun gelijk te halen. Zij eisen ze een dwangsom van 50 euro per dag, voor elke dag dat ze hun eigendom niet binnen mogen. Het is dus Vlaanderen tegen België.

Voorlopig ziet het ernaar uit dat er voor 8 juni weinig beweging inzit. “Als je mensen verhindert om naar hun eigendom, verhuurverblijf of stacaravan te gaan, moet je dat wel kunnen motiveren. In de eerste plaats voor die mensen zelf”, schrijft Demir. “En die motivatie ontbreekt vandaag volledig. Integendeel, belangrijke stemmen in het debat, zoals viroloog Marc Van Ranst, noemen het verbod een ‘slechte maatregel’ en ‘virologisch nutteloos.”

Wat hebben we vandaag geleerd? Dat we de afgelopen maanden niet of nooit een standpunt van onze Vlaamse regering hebben gehoord. Veilig in de schaduw gebleven?

foto:facebook