Was N-VA nu tegen of vóór de sluiting van de restaurants?

Neemt Vlaams minister-president een bocht of is het onmacht? Vrijdag zat Jambon mee aan de federale tafel toen de beslissing viel om de cafés en restaurants te sluiten. Aanvankelijk noemde sterke Jan het sluiten van de horeca “de moeilijkste beslissing uit zijn politieke carrière”. Maar na een Tweet van Zuhal Demir – die de beslissing “een nieuwe uppercut voor onze Vlaamse toeristische sector en horeca” noemde – en na een optreden van voorzitter Bart De Wever die op ATV verklaarde dat hij het sluiten van de restaurants “moeilijk kan vatten”, neemt Jambon en weinig elegante bocht. In een filmpje – gericht aan de Vlaamse burger – zegt hij nu: “ De Vlaamse heeft regering stevig heeft geprobeerd om alvast de restaurants wel open te houden.“ Met andere woorden: de Vlaamse regering was tegen?

Een mededeling waar de Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open VLD uiteraard niet blij mee zijn. Het stond in de sterren geschreven dat het voor N-VA een moeilijke spreidstand zou worden om te moeten kiezen tussen tussen federaal oppositie voeren en Vlaams regeren.

Alexander De Croo reageerde zondagavond alvast scherp op de mediacampagne van N-VA: “Ik hoop dat iedereen de ernst van de zaak beseft en geen politieke spelletjes speelt.”