N-VA zoekt toenadering tot republiek Artsakh

Fractieleider van N-VA Peter De Roover wil dat de federale regering vriendschappelijke betrekkingen aanknoopt met de republiek Artsakh en aan haar leiders bereidheid toont tot het aangaan van diplomatieke betrekkingen.

Het Kamerlid heeft hiertoe een voorstel van resolutie ingediend.

De Republiek Artsakh is een onafhankelijke, maar niet erkende staat in de Zuidelijke Kaukasus. De republiek controleert het grootste deel van het territorium van de voormalige autonome oblast Nagorno-Karabach van de Sovjet-Unie, alsook enkele van de omliggende districten.

Het gebied vormt al jaar en dag een bron van conflict tussen de omliggende republieken Armenië en Azerbeidzjan, die beide aanspraak maken op het territorium.

Bijgevolg is het landschap getekend door de bloedige oorlogen die er werden uitgevochten tot 1994 en vanaf 2020. De republiek is beter gekend als Nagorno-Karabach.

In geval van een positieve reactie van de Republiek Artsakh vraagt De Roover dat de federale regering onderhandelingen opstart over het vestigen van een diplomatieke zending op ons grondgebied, waarvan de modaliteiten door de federale overheid worden bepaald.

Hij wil ook dat de regering de nodige maatregelen treft om aan een vertegenwoordiging van de Republiek Artsakh in Brussel diplomatieke voorrechten toe te kennen die vergelijkbaar zijn met de voorrechten die vertegenwoordigingen van andere niet-erkende staten in ons land genieten.

De bal ligt nu in het kamp van de Vivaldiregering die al dan niet rekening kan houden met dit voorstel van N-VA.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More