Zijn mannen eigenlijk grote kinderen?

Volgens veel vrouwen alvast wel. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen veertien keer per jaar aan hun man vragen “om zich naar zijn leeftijd te gedragen”. Velen zullen nu de wenkbrauwen fronsen en luidop denken : “Veertien keer maar!?”

Er gaan nogal wat verhaaltjes rond over het kinderachtige gedrag van mannen. Niet meteen stof voor universitaire nerds om zich daarin te gaan verdiepen, maar eerder iets voor … een haartransplantatiekliniek. Een wat? Wij hebben het zelf ook twee keer moeten lezen, maar jawel, een haar-dinges-kliniek uit Manchester besloot te onderzoeken wat de leeftijd is waarop mannen écht volwassen worden. Het haar, of beter het verdwijnen van het haar, dwingt mannen wel eens op de knieën. Vandaar.

Geen MRI-scans of psychologische tests, nee, gewoon op de man/vrouw af een reeks vragen gaan stellen aan een 1000-tal mensen. Eigenlijk is iedereen ervaringsdeskundige als het gaat over over haantjesgedrag op de weg of aanstellerij op feestjes.

Uit de bevraging bleek dat mannen zich pas ‘gesetteld en zeker ‘voelen na hun 54ste. Voor de mannen heet dat ‘saai’, vrouwen noemen het ‘volwassen’. Al wat daarvoor gebeurde, valt voor hen onder de categorie ‘kinderachtig’ en in het beste geval ‘puberaal’. Vrouwen zouden al twintig jaar eerder volwassen zijn en op hun 32ste al tekenen van maturiteit vertonen.

Uit de bevraging kwam een zeer vermakelijk lijstje van de 30 kinderachtigste kenmerken van mannelijke onvolwassenheid. Met stip op één staat het lachen om boeren en scheten. Frieten eten om twee uur ‘s nachts staat op twee, samen met gamen en harde muziek spelen in de auto. Te hard rijden staat uiteraard in de top vijf, gekoppeld aan ‘racen’ op de snelweg en een wedstrijdje ‘wie-trekt-het-hardste-op’ aan het rood licht. Op 23 staat rijden in een getunede auto met luidruchtige knalpot.

Overigens, vier op de tien mensen ervaren onvolwassenheid wel als iets positiefs.

Oef.