Het is één zaak om coronamaatregelen uit te vaardigen, het is een andere om deze te controleren. We kunnen discussiëren over het nut van sommige maatregelen, maar als deze er zijn, dan is het logisch dat ze nageleefd worden.


Dit weekend konden we vaststellen dat er door sommigen ronduit gelachen wordt met deze regels. In de binnenstad van de mooiste centrumstad van Vlaanderen is een mondmasker verplicht. Nogmaals, we kunnen met wetenschappelijke argumenten discussiëren over het nut van deze verplichting, maar als de maskerplicht er is, dan zou iedereen uit solidariteit een mondmasker moeten dragen.

Dat viel tegen. We hebben tientallen burgers gezien zonder mondmasker. Eerlijk: er was weinig informatie over die verplichting. Bij het binnenkomen van de binnenstad stond er een bord. Maar in de straten zelf van de “mondmaskerzone” was er geen informatie meer. De informatie stond op dat bord ook niet in andere talen, waardoor het voor de zeldzame toeristen niet echt duidelijk was.

We hebben op die twee dagen ook welgeteld 1 politievrouw gezien. Dat was niet om iemand zonder masker aan te spreken, maar om een bekeuring achter de ruitenwisser van een wagen te steken die te dicht bij de straathoek geparkeerd was (minstens 5 meter !).