Gevaarlijke asteroïden die voorbij de aarde vliegen zijn minder zeldzaam dan we waarschijnlijk denken. Er hangt meer boven ons hoofd dan we ons realiseren. We kunnen ons maar beter voorbereiden, als we niet willen eindigen zoals de dinosaurussen.

Op de Planetaire Defensieconferentie van de International Academy of Astronautics zei NASA-beheerder Jim Bridenstine : “Ik wou dat ik je kon vertellen dat meteoorinslagen uitzonderlijk zijn, maar dat zijn ze niet. We werken eraan om onze planeet te beschermen tegen de gevolgen ervan.”

“We moeten ervoor zorgen dat mensen begrijpen dat dit niet om Hollywood gaat, het gaat niet om films. Dit gaat over het beschermen van onze aarde.” Bridenstine gebruikte het voorbeeld van het Chelyabinsk- evenement in 2013, waarbij een meteoor van ongeveer 30 meter breed de atmosfeer van de aarde boven Rusland binnendrong. De enorme explosie die ermee gepaard ging, verwondde meer dan 1.500 mensen en beschadigde meer dan 7.000 gebouwen.

Statistisch gezien vinden meteoorinslagen van die omvang eens in de 60 jaar plaats, maar Bridenstine wees erop dat er de afgelopen 100 jaar drie van dergelijke incidenten zijn geweest. Op precies dezelfde dag passeerde er trouwens ook nog een andere, zelfs grotere asteroïde onze planeet “We hebben geluk gehad dat die de aarde heeft gemist,” zei Bridenstine. Die enorme joekel zou trouwens in het jaar 2123 opnieuw rakelings langs onze planeet scheren.

Wat kunnen we doen? NASA zou negentig procent van de objecten van 140 meter of groter moeten detecteren en volgen. Maar er zijn naar schatting 25.000 objecten in deze categorie en NASA heeft er tot nu toe slechts een derde van weten te spotten.

Bridenstine oppert dat er dringend meer middelen moeten vrijgemaakt worden, en dat er meer landen moeten meewerken aan het bouwen van krachtige raketten, zoals NASA’s Space Launch System, de krachtigste raket die het ooit heeft gebouwd. Het Space Launch-systeem moet worden gebruikt voor de volgende bemande missie naar de maan in 2024. Maar NASA werkt ook samen met Space X, het-bedrijf van Elon Musk om dreigende meteoren af te weren.

Als alle landen samenwerken kunnen we misschien voorkomen dat we hetzelfde lot zijn beschoren als de dinosaurussen.