De GEES is dood, leve Celeval.

Een nieuwe expertengroep, Celeval, moet de Nationale Veiligheidsraad adviseren en ons met corona leren leven. Celeval bestond al, maar kreeg een upgrade en zou niet uit alleen virologen en epidemiologen bestaan, maar ook de psychologie, economie en eventsector krijgen een zitje. Door die uitbreiding komt men tegemoet aan aan de kritiek omtrent de eenzijdige samenstelling van de GEES.

Wie had gedacht dat daarmee de storm van kritiek zou gaan liggen, heeft het fout. Los van het binnensmonds gemor van Van Ranst en Van Gucht (zij maken geen deel meer uit van de adviesgroep) is er alweer verontwaardiging over het nieuwe groepje experten. Ondernemersorganisatie Unizo is er namelijk niet over te spreken dat er in de nieuwe Celeval, slechts één ondernemersvertegenwoordiger zit. De organisatie noemt de hersamenstelling zoals ze er nu uitziet “onaanvaardbaar en hallucinant”. Zij vinden het onbegrijpelijk dat er geen werk wordt gemaakt van een organisatie die werkt aan een beleid “waarin de economie en samenleving opnieuw ruimte krijgen om op te veren”.

Tom Auwers, voorzitter van de oude Celeval en voorzitter van het directiecomité van de FOD Volksgezondheid, blijft aan het roer staan. Erika Vlieghe, die ooit met veel tamtam ontslag wilde nemen bij de GEES, en het rechterpolleke van Wouter Beke, Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal comité Testing & Tracing, is ook bij het clubje. Daarnaast is er een plaats voorzien voor Bart Raeymaekers (directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum), Pedro Facon (directeur-generaal Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid),Sophie Quoilin (diensthoofd van Sciensano), en Christian Wouters(afgevaardigde van de minister van Binnenlandse Zaken). Verde vinden we Ariane Bazan (professor klinische psychologie aan de ULB), Vinciane Morel (woordvoerder van de Alliantie van Belgische Event Federaties), en Lieven Annemans (professor gezondheidseconomie en welzijnseconomie aan UGent en VUB) in het lijstje. Tot slot worden ook Marius Gilbert (hoofdonderzoeker Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek aan de ULB) en Frédérique Jacobs (diensthoofd van de afdeling infectieziekten in het Brusselse Erasmusziekenhuis en de Franstalige interfederale woordvoerster in de strijd tegen het coronavirus) toegevoegd groep der wijzen.

Zij moeten ons leiden naar het nieuwe normaal.