Nationale Veiligheidsraad verstrengt de maatregelen

“Het verstrengen van de regels is slecht voor onze moraal, we gaan liever voor een verstrenging nu, zodat we morgen geen spijt kunnen hebben.”

Sciensano slaat alarm. Epidemioloog Boudewijn Catry zegt aan VRT NWS dat er geen sprake meer is van lokale uitbraken. “Het virus verspreidt zich weer onder de algemene bevolking”, aldus Catry. Hij herhaalt met aandrang zijn oproep om de coronamaatregelen te respecteren. Eerder riepen de rectoren van de Vlaamse universiteiten in een open brief op tot “eenheid van commando” om een verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze vragen aan de politici om tijdens de Nationale Veiligheidsraad spijkers met koppen te slaan en niet opnieuw te kiezen voor een besluiteloos overlegcomité-scenario.

Dit is het resultaat en de nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad:

– Fase 5 wordt niet geactiveerd. Geen versoepeling voor de evementensector. Geen beurzen of gelijkaardige events dus. Een versoepeling zal ten vroegste weer kunnen op 1 september.

– Mondmaskers verplicht in alle publieke ruimtes.

– Registratieplicht voor de horeca. Wie een horeca-zaak bezoekt, zal worden gevraagd een e-mailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat zij in geval van besmetting tijdig kunnen verwittigd worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor een ander doel dan de bestrijding van het Coronavirus.

– Nachtwinkels moeten sluiten om 22u. Met deze maatregel hoopt men straatfeestjes na de sluiting van de horeca te vermijden.

– Mondmaskers worden ook verplicht voor klanten in de horeca. Je gaat binnen met een mondmasker. Bij het eten en drinken aan de tafel mag het masker af. Ga je naar het toilet, gaat het masker weer op.

– Het dragen van mondmaskers in winkelstraten wordt niet verplicht. Het zijn de burgemeesters die de beslissing mogen nemen, zij zijn het best op de hoogte van de lokale situatie.

– De bubbel blijft op 15.

– De regering roept op om het aantal controles op te voeren.

– Voor iedereen die terugkomt uit het buitenland, eender welk buitenland, code rood, oranje, of groen en met eender wel voertuig, vliegtuig, trein, boot, bus of auto, moet 48 uur op voorhand een online formulier invullen om te laten weten waar hij/zij is geweest en met wie. Wie uit een oranje gebied komt, wordt aangeraden zich te laten testen, voor wie uit een rood gebied komt, is een test en quarantaine verplicht

Tot slot is er ook nog het draaiboek voor lokale besturen. Dat is een soort van handleiding voor burgemeesters om heel snel te kunnen handelen als er zich nieuwe besmettingshaarden voordoen. In dat geval biedt het draaiboek een waaier aan mogelijkheden. Dat gaat van het verplichten van mondmaskers, tot het sluiten van de horeca, samenscholingen verbieden of een hele straat, wijk of stad in on lockdown zetten. Toch moeten die beslissingen altijd nog doorgenomen worden met het Vlaamse en het federale niveau. Op het Vlaamse niveau zit de wetenschappelijke kennis en op het federale niveau de coördinatie. Een beslissing die sommige burgemeesters veel te log en te traag vinden.

Het nieuwe normaal is nog niet voor morgen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More