Sleutelen aan een systeem dat niemand ooit heeft toegepast.

Al wekenlang worden we overstelpt met cijfers en statistieken die moeten aantonen dat we onze ondergang tegemoet gaan. Er gingen dan ook stemmen op om de Nationale Veiligheidsraad eerder bij elkaar te roepen, maar Sophie Wilmès besliste om zich aan het plan te houden. Woensdag is het zover.

Een heleboel verontruste burgers vrezen dat het land weer in lockdown zal gaan, maar op een moment dat er nog aan Vivaldi wordt gesleuteld en de postjes van de federale regering nog niet zijn verdeeld, voelen de betrokken politici er weinig voor om met de Nationale Veiligheidsraad hun eigen ruiten in de slaan. Het draait woensdag dan ook maar (voornamelijk) om één ding: de bubbel. Sophie Wilmès (MR) gaf haar adviesorgaan Celeval de opdracht om die ‘bubbel’ te herwerken.

Men denkt een vaste bubbel van tien personen, of een flexibele bubbel, waarbij iedereen tweewekelijks een andere vijfkoppige bubbel mag kiezen. Het belooft dus nog maar eens complex en onoverzichtelijk te worden.

In Het Nieuwsblad lezen we nog een ander ‘geniaal’ plan: het contactbudget. Bij het contactbudget zou elke burger nauw contact met verschillende mensen mogen hebben, tot zijn budget op is. “Zo’n systeem geeft de burger meer autonomie, wat positief is”, zegt Vansteenkiste. “Maar het is ook belangrijk dat een maatregel makkelijk uit te leggen is. Ik vraag me af of dit voor het contactbudget zo is.”

Dat vragen wij ons dus ook af!