We kijken allemaal graag naar sport om onze favoriete speler of team te zien schitteren.

En natuurlijk ook als een vorm van escapisme. Even weg uit de grauwe realiteit en de ellende die er momenteel heerst op deze aardkloot. Tja, als je dan ziet dat je sport opeens doorspekt is met politieke boodschappen die uiteindelijk je strot uitkomen en nogal hypocriet overkomen, omdat ze uitgedragen worden door steenrijke atleten die met hun maandloon alleen al een gloednieuwe school voor kansarme kinderen kunnen neerpoten, dan haak je af als fan.

Dat is precies wat de Amerikaanse honkbal- en basketbalcompetitie is overkomen. De finale tussen de LA Lakers en Miami Heat heeft momenteel 68 procent minder kijkers dan vorig seizoen. Een nieuw dieptepunt.

De bedoelingen van NBA-commissioner Adam Silver waren nochtans zeer nobel. Hij gaf maanden geleden zijn toestemming zodat elke speler de kans kreeg om zijn stem te laten horen. “Zowat 75 procent van de spelers zijn zwart, waarbij enkele van de bekendste zwarte mensen ter wereld zitten”, zei hij net voor de heropstart van de NBA-competitie.

En zo gebeurde. Volgende slogans, vloerprints, banners,… werden zowel op het veld als ernaast toegelaten:

Black Lives Matter
Say Their Names
Vote
I Can’t Breathe
Justice, Peace
Equality
Freedom
Enough
Power to the People
Justice Now
Say Her Name
Sí Se Puede (Yes We Can)
Liberation
See Us, Hear Us, Respect Us, Love Us
Listen
Listen to Us
Stand Up
Ally
Anti-Racist
I Am A Man
Speak Up
How Many More
Group Economics
Education Reform and Mentor”.

Maar liefst 300 van de 350 NBA-spelers betraden elke wedstrijd het veld met een Black Lives Matter– T-Shirt. Maar de kijker lustte er geen pap en zo zal dit seizoen de geschiedenisboeken ingaan als het minst bekeken ooit. Nochtans raar, als je weet dat er nog nooit zoveel mensen noodgedwongen thuis vastzitten door Covid-19 en de televisie het meest voor de hand liggende tijdverdrijf is.

Adam Silver liet weten aan NBC Sports dat het nu wel welletjes is geweest is met de politieke boodschappen en dat het volgende seizoen alles terugkeert naar normaal. Met andere woorden: geen kijkers betekent geen reclame-inkomsten. En geen sponsors betekent geen riante lonen voor de torenhoge spelers.

Big paychecks matteren blijkbaar een beetje meer dan idealen uiteindelijk.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."