Met #ikdoenietmeermee steken bekende Nederlanders een middelvinger op naar de coronamaatregelen.

In Nederland hebben een aantal bekende Nederlanders/artiesten zich verenigd met het idee om het Nederlandse volk te bevrijden: “Free the people”. Ze gebruiken #ikdoenietmeermee om de coronamaatregelen aan hun laars te lappen, omdat ze het zat zijn dat de crisis een maatschappelijke tol eist. Simpel gezegd: corona zit te veel in hun portemonnee. Het clubje bestaat vooral uit rappers en YouTube-sterren. Een van hen is Gers Pardoel (39) die zich al in een vroeg stadium van de pandemie ontpopte als een non-believer.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet meteen een tegenbeweging op gang kwam en daardoor de Hollandse debatcultuur een stevige por gaf. De hashtag, #ikdoenietmeermee, werd op sociale media beantwoord met #ikdoewelmee. Politici en vakgenoten leverden felle kritiek op de ‘onverantwoorde oproep’ van de BN’ers. “Ik vind de vragen ook niet allemaal onterecht. Maar de conclusie #ikdoenietmeermee vind ik zo egoïstisch en lui,” twitterde ene Claudia de Breij. “Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen,” zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

Vooral YouTube-ster Famke Louise krijgt ervan langs. Zij was in mei te zien in een campagne van de Rijksoverheid, die bedoeld was om haar volgers te wijzen op het belang van de coronamaatregelen. Drie video’s plaatste Famke Louise daarover op haar Instagram-account. De campagne – met onder meer ook rapper Boef – kostte het ministerie van Volksgezondheid in totaal zo’n 65.000 euro. Je mag in Nederland veel, maar van centjes blijf je af. “Betaal maar terug. Of liever: geef het aan een goed doel. #ikdoewelmee”, klinkt het.

De ‘ster’ was gisteren te gast bij ‘Jinek’ en maakte een warrige indruk. Zij beklemtoonde niet te willen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Op de vraag waarom zij de boodschap op YouTube dan wel zo geformuleerd had, wist zij geen antwoord te geven. “We hadden deze hashtag nodig om de aandacht te trekken. Anders had ik nu hier niet aan tafel gezeten”, aldus Famke Louise. “Ik snap dat mensen boos zijn om de hashtag, maar het is niet dat ik schijt heb aan de anderhalvemeter regel of mij niet aan de maatregelen ga houden, maar het gaat mij om het principe. Dat wij in een samenleving wonen waarin mensen hun vrijheid nodig hebben en plezier willen maken.”

Had Shakespeare het hier al niet een keertje over? “Much ado about Nothing.”