“Het piept en kraakt in de zorg, maar iedereen doet zijn best.”

In Nederland hebben ze een bocht van 180 graden gemaakt en verlengt men de maatregelen om het coronavirus af te remmen tot 28 april. Premier Rutte die een hoofdrol gaf aan de groepsimmuniteit, heeft dat experimenteel idee in de kast gezet.

“Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen”, hoorden wij de Nederlandse premier nog zeggen. Toen daar kritiek op kwam, werd het ‘genuanceerd’ en noemde hij het ‘geen doel op zich’. “Het doel van ons beleid is om te zorgen dat de zorg het aankan, dat ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk beschermd worden. Een bijkomend effect is immuniteit, dat wordt langzaam opgebouwd en het helpt, maar het is geen doel van het beleid”, luidde het toen. Uiteindelijk ging het kabinet Rutte over tot het sluiten van scholen, horecazaken, werden alle contactberoepen verboden en werd het landelijk devies: binnenblijven … tot 6 april.

Dinsdag werden al die maatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april. “We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig”, zegt Rutte nu. De ontwikkelingen in de verspreiding van het virus en de druk op de IC-afdelingen laten volgens de Nederlandse premier geen ander besluit toe. Nederland is wakker geschud en gaat gedreven aan de slag. Tegen zondag mikken ze op 2.400 intensivecare-bedden.

Op 21 april gaan de Nederlanders bekijken of de maatregelen nogmaals verlengd moeten worden. Volgens de minister van Volksgezondheid, minister De Jonge, piept en kraakt het in de zorg, maar doet iedereen zijn uiterste best om de boel draaiende te houden.

Vandaag is het aantal doden in Nederland met 175 toegenomen. 1039 mensen zijn er ondertussen overleden door Covid-19.