Een historische Ronde van Vlaanderen, de topfavorieten eindigen één en twee.

In de aanloop naar ‘de grote koers’ bevochten de twee topfavorieten, Van Aert en Van der Poel mekaar in de pers. Na Gent-Wevelgem was Wout Van Aert razend op Van der Poel en zei dat den Hollander wilde dat hij verloor, meer dan dat hij wilde winnen. Een uitspraak die Van der Poel “laag” noemde. Een week lang bleven ze kibbelen. De Ronde van Vlaanderen zou een gevecht om de eer zijn. Wie is de grootste?

Wie had het scenario durven schrijven dat de twee kemphanen samen naar finish zouden rijden, verplicht aan mekaar om samen te werken. Het werd een gevecht Nederland-België. Een man-tot-man-duel. 

Op goed 40 kilometer van het einde demarreerde die andere topfavoriet, de wereldkampioen Julian Alaphilippe, met Van Aert en Van der Poel in het wiel. Maar Alaphilippe knalde op kilometer 35 tegen een motorrijder. Einde seizoen.

De volgende 35 kilometer waren de twee ex-veldrijders tot mekaar veroordeeld. Ze zouden op tien centimeter van mekaar eindigen. Mathieu Van der Poel op één, Wout Van Aert twee. Historisch.