“Een lockdown zou kunnen, maar hoeft niet.”

Woorden van de Nederlandse premier Rutte. Nederland kiest net als Groot-Brittanië voor de groepsimmuniteit, maar na oeverloos debatteren, begint men toch een lockdown naar Belgisch model te overwegen. Dan is er veel kostbare tijd verloren gegaan en zijn er onverantwoorde risico’s genomen voor een theorie die niet bewezen is, noch bewezen kan worden, zonder dat er honderdduizenden doden vallen.

Premier Rutte vertelde maandag aan zijn volk dat één van de speerpunten van de Nederlandse aanpak bestaat uit het streven naar ‘groepsimmuniteit’. “Als heel veel Nederlanders de ziekte eenmaal hebben doorgemaakt, dan zijn de zwakken en vatbaren beter beschermd”, aldus Rutte.

Om dat te doen slagen zou minstens 60 procent van de Nederlanders besmet moeten raken. Dat zijn 10 miljoen mensen. Volgens de WHO is de mortaliteit 2 procent. Dat wil zeggen dat Rutten met zijn onbewezen theorie 200.000 mensen de dood injaagt. Waarschijnlijk zelfs veel meer, want zoveel zieke mensen kunnen de ziekenhuizen gewoon niet aan. Bovendien veroorzaakt men Italiaanse toestanden waarbij men op basis van leeftijd zal gaan bepalen wie mag behandeld worden en wie niet. Het woord ‘massamoord’ is misschien te sterk, maar het komt in de buurt.

En stel dat zij die het overleven een immuniteit opbouwen, dan is het nog maar de vraag hoelang de immuniteit in stand blijft. Van andere, milde coronavirussen die verkoudheid veroorzaken, is bekend dat mensen na ongeveer een jaar toch weer bevattelijk zijn voor de infectie.