Noorderburen zijn in shock door het extreem geweld met oudjaar.

In Nederland liep het stevig uit de hand met oudjaar. In het hele land waren er opstootjes, brandstichting en vandalisme. Er vielen 6 doden te betreuren tijdens de nacht van oud naar nieuw. Bij ons is het een fenomeen dat vooral in de grote steden voorkomt, in Nederland krijgen ook de provinciestadjes hun portie van zinloos geweld.

In Ede werd een rouwstoet bekogeld met vuurwerk. Jongeren gooiden niet alleen vuurwerk naar de auto, maar ook ook naar de begrafenisondernemer Hans de Weerd die voorop liep.

Die stopte de stoet en sprak de jongeren erop aan: “Ik heb ze respect gevraagd voor de rouwstoet en gevraagd hoe zij het zouden vinden als zij iemand moesten verliezen en als dan de rouwstoet bekogeld zou worden met vuurwerk”, aldus de uitvaartleider op Facebook.

“De schrik is groot, ook voor de familie die eigenlijk alleen bezig is met het verdriet dat bij een overlijden komt kijken”, aldus Van de Weerd. “We zijn op de privacy van de familie gesteld. Het verlies verwerken is het belangrijkste. De begrafenisondernemer sprak ze aan met ‘hoe zou jij het vinden als jouw opa of oma overlijdt?’

Overal in Nederland werden brandweer en politie bekogeld met vuurwerk en alles wat maar los zit. De overheid wil niet alleen de daders (vooral jongeren) ter verantwoording roepen, maar ook hun ouders. Of die zachte aanpak wat uithaalt, is maar de vraag. Oudjaar is bij een bepaald soort van onze maatschappij blijkbaar een uitnodiging geworden voor het voeren van een legaal oorlogje.