Ondertussen blijft de NMBS een intern onderzoek afhouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gooiden de grote bazen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) het op een akkoordje met de nazi’s. Voor zo’n 2,5 miljoen gulden waren zij wel bereid om hun treinen beschikbaar te stellen voor de deportatie van Nederlandse joden en Sinti en Roma zigeuners naar Nederlandse en later ook Duitse strafkampen. Van de 107.000 Nederlandse joden die gedeporteerd werden, overleefden slechts 5.000 hun verblijf in de concentratiekampen. 70% van de joodse gemeenschap in Nederland werd uitgeroeid.

In 2005 boden de NS al hun verontschuldigingen aan voor de rol die zij daarin gespeeld hebben. Nu zijn ze bereid een schadevergoeding te betalen aan overlevenden, weduwnaars en weduwen of nabestaanden. Er wordt geschat dat er in Nederland nog zo’n 500 overlevenden zijn. Zij zouden elk 15.000 euro krijgen van de NS. Weduwen en weduwnaars zouden recht hebben op 7.500 euro en voor nabestaanden van de slachtoffers wordt zo’n 5.000 euro opzij gezet. Alles bij elkaar zal er zo’n 50 miljoen euro aan schadevergoeding uitbetaald worden.

Ook de Franse spoorwegen (SNCF) bekende schuld in de deportatie van 76.000 joden naar Duitsland. De Franse overheid zette 5,2 miljard euro opzij als boetedoening en Duitsland betaalde ongeveer 70 miljard euro uit ter compensatie van de nazi-misdaden. Ook dat geld ging voornamelijk naar de joodse gemeenschap.

In 2003 werd gerapporteerd dat ook de Belgische overheidsdiensten vaak zonder enige vorm van protest orders van de nazi’s uitvoerden. De joodse gemeenschap in België eiste in november vorig jaar een onderzoek naar de betrokkenheid van de NMBS, maar die houden een gedetailleerd intern onderzoek nog steeds af. Logisch ook, want de Belgische spoorwegen zouden failliet gaan, moesten ze alle families compenseren voor hun oorlogsmisdaden.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught