Wellicht is dit de eerste echte doorbraak in de zoektocht naar een vaccin.

Nederlandse virologen hebben een antistof gevonden tegen het coronavirus. Het is mogelijk dat die zou helpen voorkomen dat het coronavirus een cel binnendringt. Bovendien zou het mensen die al besmet zijn, helpen om sneller te herstellen.

De wetenschappers waren al voor corona-uitbraak bezig met het maken van antilichamen tegen SARS , een dodelijk broer van het nieuwe coroanvirus. Men heeft de antistoffen die werkten tegen SARS uit de vriezer gehaald en is die gaan uitproberen op het coronavirus. Een van die stoffen – nummer 47D11 – bleek te werken: Covid-19 hechtte zich nog wel vast aan de cel, maar kon die niet meer binnendringen en infecteren. Bijkomend voordeel van 47D11 is dat het een humane stof is, waardoor het lichaam de antistof niet zal beschouwen als indringer en dus niet zal proberen de antistof zelf uit te schakelen.

Dit zou wel eens een heel belangrijke doorbraak kunnen zijn in de strijd tegen Covid-19. Al is de toepassing nog niet voor morgen. De antistof zal nu uitgebreid getest worden op bijwerkingen en men wil weten hoelang de antistof bescherming biedt.

De virologen zijn al wel in gesprek met de farma-industrie om te zien of ze het op de markt kunnen brengen. Dat is alvast een signaal dat de wetenschappers geloven in hun ontdekking.