“Mondmaskerplicht is in strijd met de grondwet”

Wij spreken bijna dezelfde taal en wonen bijna in hetzelfde land, maar toch zijn Nerderlanders geen Vlamingen. Terwijl wij op de meest godvergeten boerenlandweg een mondmasker moeten dragen, beroepen Nederlandse professoren in de Rechten zich op artikel 10 van de Nederlandse Grondwet om de mondmaskerplicht tegen te houden. “De mondmaskerplicht is een kledingvoorschrift is waarmee inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Dan ga je van de grondwet afwijken en dat mag niet”, aldus de professoren.

Experten vinden dat je de grondwet niet zomaar even aan de kant kan zetten voor een ingreep die slechts een schijnveiligheid biedt.

Dat zijn grote dure woorden, maar ook topvirologen adviseren de Nederlandse overheid nog altijd om geen mondmaskerplicht in te voeren. “Mondkapjes – want zo noemen onze noorderburen het ding – hebben een buitengewoon klein effect” , zegt infectioloog Dr. Jaap van Dissel van het RIVM. “Een recent onderzoek in Noorwegen heeft het effect van het dragen van mondkapjes berekend: als 200.000 mensen een week lang een mondmasker dragen, voorkomt dat “misschien” één besmetting, is de conclusie.”

Wie heeft er nu gelijk?