Er komt een lastige week aan.

Goed weer op komst: slecht nieuws. Kort geheugen, of corona-moeheid? Wie dit weekend buiten is geweest, heeft kunnen vaststellen dat alles weer leek te zijn zoals het was. Hier en daar nog wat regeltjes die moeten gerespecteerd worden, maar verder geen vuiltje aan de blauwe zomerlucht. Er wordt gedronken en gefeest alsof we de grote bevrijdingsfeesten van ‘45 nog eens overdoen.

Als we echter uitzoomen op de wereld, dan valt er weinig te vieren. Er werd wereldwijd een nieuw recordaantal nieuwe besmettingen vastgesteld in de laatste 24 uur. Er werden maar liefts 183.020 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal ligt het aantal besmettingen op 8,7 miljoen en vielen er minstens 461.000 overlijdens als gevolg van Covid-19 te betreuren. De grootste toename van nieuwe gevallen kwam volgens de WHO uit Noord- en Zuid-Amerika. Het ging om 116.041 nieuwe gevallen. Er vielen in de regio 3.241 doden in het afgelopen etmaal. Zuid-Oost-Azië heeft met 20.248 nieuwe gevallen het tweede hoogste aantal nieuwe besmettingen. Er kwamen ook 399 coronaoden bij in 24 uur.

Maar ook van onze oosterbuur, Duitsland, komt er slecht nieuws. De R-waarde is daar plots op drie dagen tijd van 1,06 naar 2,88 gestegen. Dat betekent dat wanneer 100 mensen het virus hebben opgelopen, zij nog eens 288 andere mensen zullen besmetten. Wanneer we het coronavirus willen indammen, moet die besmettingswaarde onder 1 zakken – anders neemt de epidemie weer in kracht toe. Ter vergelijking, de R-waarde in België ligt momenteel op 0,87.

Duitsland geeft Europa dus een ernstige waarschuwing. “De COVID-19-epidemie zal elke gelegenheid benutten om haar kracht te herwinnen”, zegt viroloog Emmanuel André op Twitter. “Dit is niet het moment om te feesten… we zouden veel verliezen!”

En dat is waar voor gevreesd wordt. Straks eindigt het schooljaar en wordt het buiten 30 graden. We krijgen verschillende signalen, van zowel de experten als van de overheid en politie, dat als we ons niet inhouden, we straks terug ons kot in moeten.