Doe-het-zelf-soap, deel drie: zaak in Deinze moet na enkele uren weer dicht.

Een soap heeft als kenmerk dat het langdradig en voorspelbaar is en dat het zich vaak bedient van een plot dat nogal bij de haren getrokken is. Een definitie die past als een handschoen bij de Belgische aanpak van de coronacrisis.

Gisteren mochten doe-het-zelf-zaken en tuincentra van de overheid de deuren weer openen. Er waren natuurlijk enkele voorwaarden. Je mag er het openbaar vervoer niet voor nemen, want dan wordt het een niet-essentiële verplaatsing en dat is verboden. Bovendien mogen alleen “doe-het-zelf-zaken met een ruim assortiment” en tuincentra die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen open. Daarmee had men een recept voor problemen uitgeschreven.

Los van de onnodige versoepeling van de coronamaatregelen ten behoeve van mensen met een tuin, begaf men zich in het land van de schemerzones. Tuincentra en doe-het-zelf-zaken verkopen al lang niet meer alleen plantjes en hamertjes, zoals geen enkele bakker nog alleen maar brood verkoopt. De familie Van Kerkhove had prijs met hun doe-het-zelfzaak in Deinze. Vrijdagavond kregen ze van de burgemeester te horen dat ze niet mochten openen omdat ze ook interieurartikelen verkopen. Zaterdagvoormiddag mocht het dan ineens weer wel. Om 13 uur kwam de politie controleren of alles in orde was. (Een vaak gebruikt principe in een soap: een element van spanning, gevolgd door de opluchting wanneer het om loos alarm blijkt te gaan). De politie wenst hen succes met de verkoop. Maar dan. Een onbekende – binnen het genre beter bekend als de slechterik – heeft klacht ingediend! De politie keert terug en sluit de zaak. Reden: interieurartikelen zoals verlichting, behangpapier en keukenaccessoires verkopen, vallen niet onder de noemer doe-het-zelfzaak. Verkopen ze dat in de Gamma en de Hubo dan ook niet, zal de aandachtige kijker opmerken? Jazeker, maar dat is net zo leuk aan een soap: die gevoelens van onrecht die het opwekt.

Zullen ook Hubo en Gamma straks de deuren moeten sluiten? Zal de geheimzinnige verklikker ook toeslaan in tuincentra die snijbloemen verkopen terwijl bloemisten dicht moeten blijven?

Dat vernemen we in een volgende aflevering van de doe-het-zelf-soap.