New Yorkse joden komen op straat tegen coronamaatregelen (video)

“Je kan beter op god vertrouwen dan op de overheid.”

De New Yorkse joden komen in opstand en verbranden bij wijze van protest hun mondmaskers in de straten van de stad die nooit slaapt. Donald Trump twitterde een bericht door van de conservatieve acteur James Wood die zei dat New Yorkse agenten de joden in de stad “opdrijven”. “De burgemeester is een antisemitische schoft”, klinkt het.

Joodse jongeren trekken protesterend de straat en scanderen “Jewish Lives Matter”. Het is een cultuurclash geworden.

Het leven in New York was na de vernietigende doortocht van het coronavirus weer langzaam op gang gekomen, maar in de joods-orthodoxe wijken is het aantal coronabesmettingen weer opgelopen. Teveel feestjes, te weinig sociale afstand, te weinig mondmaskers. Terwijl het aantal positieve testen in New York gemiddeld op 1,5 procent staat, loopt dat in de orthodoxe wijken op tot soms 11 procent. Gouverneur Cuomo tekende dinsdag drie zones op de kaart van New York waarin de scholen weer dicht moeten, restaurants worden gesloten en soms alleen essentiële winkels nog open mogen blijven. Dat leidt tot spanningen in die buurten, omdat inwoners vinden dat ze gestraft worden voor een bevolkingsgroep die zich om wille van hun cultuur/godsdienst niet aan de regels houdt.

In De Morgen lezen we de getuigenis van ene Ezriel Niazff, een 22-jarige kapper en aanhanger van de Lubavitcher beweging in brooklyn. “We hebben al lang groepsimmuniteit”, zegt de man. Hij is ervan overtuigd dat hij het virus al heeft gehad omdat hij in het voorjaar een nacht koorts heeft gehad. Zijn vader heeft het ook gehad en een zwager had het echt zwaar te pakken, zegt hij: die belandde in het ziekenhuis. “Maar daar hebben we hem uit ­gehaald en naar een privékliniek gebracht, waar ze hem zink en hydrochloroquine hebben gegeven”, zegt hij. “Toen was hij zo beter. In de zieken­huizen laten ze mensen expres doodgaan.” De joodse kapper vindt dat je beter op god kunt vertrouwen dan op de overheid, want die meet met twee maten. “Waarom mocht Black Lives Matter wel gewoon demonstreren, terwijl religieuze diensten worden aangepakt?”

De orthodox joodse gemeenschap trekt zich op aan president Trump, die met de aanpak van zijn eigen besmetting, naast god, het tweede lichtend voorbeeld is geworden van de orthodoxe jood in new York.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More