Iedereen gelijk voor de wet, tenzij je een voetballer bent.

Ooit je belastingen al eens niet – of te laat – betaald? Ooit al eens brief van de belastingen gekregen dat je binnen de 48 uur moet betalen? Ja? Dan ben je geen voetballer en heet je ook niet Neymar. Volgens de Spaanse belastingdiensten zou Neymar in totaal nog 34,6 miljoen euro aan de Spaanse schatkist moeten. Geen haan die ernaar kraait.

Alleen FC Barcelona, maar die kampt met grote financiële problemen door de coronacrisis. De club eist 10,2 miljoen euro terug van Neymar, geld dat ze verkeerdelijk hebben overgemaakt aan de Braziliaan. Het misverstand zou veroorzaakt zijn door een fout in de verklaring van de inkomsten van Neymar, toen die nog speler was van Barcelona (tussen 2013 en 2017).

Ach iedereen maakt al eens een foutje. Maar Barça boert niet te best. Ondanks de oliedollars die ze mogen uitgeven om het blazoen van schurkenstaatje Quatar op te poetsen, leden de Catalanen het afgelopen seizoen een recordverlies van 97 miljoen euro. De club liep door de coronacrisis ruim 300 miljoen euro aan inkomsten mis en vraagt daarom aan spelers, stafleden en ander personeel of ze akkoord kunnen gaan met een salarisvermindering. Het antwoord was (bijna) eenparig: “No gracias.” Begrijpelijk, die arme voetballers hebben het nu al zo moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch?