Zonder omwegen, brutaal, maar rechtvaardig.

We krijgen een glimp van het leven van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez: brutaal, recht voor de raap en grappig zonder dat ze het zelf wilt. Haar unieke onderzoekstijl getuigt van een strenge visie, maar bevat eveneens meegaandheid en een instinctief inzicht in de situatie van haar beklaagden.

Hoe gevat en recht voor de raap Gruwez ook uit de hoek komt, toch is geen enkele zaak voor haar hetzelfde. Haar politiek incorrecte opmerkingen dienen telkens een doel en missen hun effect bij veel verdachten niet.

De camera is een vlieg op de muur terwijl ze streng maar rechtvaardig oordeelt.

Ook in het dagelijkse leven blijkt de vrouw even excentriek als entertainend. De camera ziet haar door de straten tuffen in een aftandse 2PK, of spelen met haar tamme rat. Een personage om niet licht te vergeten, waarbij onder de ruwe bolster idealisme en filantropie verscholen gaan.

Midden jaren tachtig maakten de regisseurs Jean Libon en Yves Hinant furore met de documentaire-televisiereeks Strip-Tease. Voor hun eerste echte langspeeldebuut volgden ze Gruwez drie jaar lang. Het resultaat is ronduit verbluffend. De situaties zijn zo hilarisch en absurd dat op tal van internationale festivals druk gedebatteerd werd over het waarheidsgehalte van de film. Hebben de makers gewoon ontzettend veel geluk en geduld gehad of is het personage van Gruwez echt too good to be true?

Wie zal het zeggen.

Een must!

NPO2 / 06 mei, om 22:50 – 00:25 : ‘Ni Juge, Ni Soumise’