Niet iedereen blij met soldaatje Elisabeth

In Oostende werd een paar dagen geleden een affiche opgehangen met een afbeelding van prinses Elisabeth. Tegelijk werd door de actiegroep De Stoete Ostendenoare een pamflet verspreid. Voor de Antwerpenaren: “stoet” betekent stout of ondeugend in het Oostends.


In 2004 dook De Stoete Ostendenoare op als pseudoniem van een anarchistische actiegroep die een hand afzaagde van een beeld uit de beeldengroep De Drie Gapers (met centraal een ruiterstandbeeld van Leopold II) in Oostende. Verder werden ook een standbeeld van koning Boudewijn en het graf van James Ensor aangepakt. Deze acties hadden tot doel zowel het koloniale verleden van België als het koningshuis aan te klagen.


Deze keer klagen ze de militaire opleiding van de prinses aan. In een tekst die diverse krantenredacties bereikte, schrijft de actiegroep: “Terwijl koningin Elisabeth in Wereldoorlog I als verpleegster de gewonde soldaten hielp verzorgen, paradeert de huidige prinses Elisabeth in camouflagepak met een geweer in haar hand terwijl zoveel geweld (o.a. met medewerking van ons land) enkel een vluchtelingenstroom heeft teweeggebracht. Ze zou zich beter inzetten voor de vluchtelingen op Lesbos. Beschamend! Welke Oostendse politici reageren hierop? Niet alleen stoet maar ook verontwaardigd!“.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More