Voor hetzelfde geld was er nu een krater op de plek van haar huis.

De Tweede Wereldoorlog mag dan inmiddels al meer dan zeventig jaar voorbij zijn, er worden geregeld nog explosieven van uit die tijd opgegraven. In dat geval wordt de buurt ontruimd en de ontmijningsdienst erbij gehaald om het tuig gecontroleerd te laten ontploffen. Want ondanks al die tijd onder de grond, kunnen die bommen nog steeds explosief zijn.

Tracie Wright, een moeder van drie uit Spalding bij de Engelse oosktust, was vorige week in haar tuin aan het werken. Plots stootte ze op iets hards. Ze dacht aanvankelijk dat het een stuk beton betrof. Maar nadat ze het proper maakte, bleek het om een metalen object te gaan. Een lege huls. Enfin, zo dacht ze toch.

Tijdens een zoeksessie op het internet wist ze te achterhalen dat haar ‘lege huls’ van Duitse makelij was en uit de Tweede Wereldoorlog moest stammen. Omdat ze zelf niks heeft met bommen en granaten, dacht Tracie Wright: “Ik kan er misschien een verzamelaar mee gelukkig maken.”

Ze maakte enkele foto’s van haar vondst en zette haar ‘lege huls’ te koop op eBay. Een opmerkzame kenner die het zoekertje zag, contacteerde haar meteen. “Dat is geen lege huls, maar wel een volledige bom die ieder moment ontploffen kan. Contacteer maar onmiddellijk de ontmijningsdienst.”

Dat deed Tracie Wright ook en de mannen kwamen ter plaatse. Ze brachten de bom gecontroleerd tot ontploffen, maar vooraleer ze dat deden vertelden ze: “Als je dadelijk een plofje hoort, dan heeft ze inmiddels haar kracht verloren. Maar weerklinkt een knal, dan heb je veel geluk gehad.” De haren van Wright gingen overeind staan toen enige tellen later een luide knal weerklonk. Haar drie kids hadden nog met de bom gespeeld. De moeder was zelfs van plan geweest om ze mee naar school te geven, om er een spreekbeurt over te houden.

De moraal van het verhaal? Als u iets opgraaft waarvan u niet zeker weet of het wel onschadelijk is, haalt u er maar beter de ontmijningsdienst bij.

2

Image 2 of 2

 

In Frankrijk haalt de ontmijningsdienst jaarlijks nog zo’n veertig tot vijftig ton opgegraven Duitse explosieven op. Dat ziet u in onderstaande video.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.