Onethisch gedrag, experimentele ingrepen, spasmen of orgasme?

Op het eerste proces tegen de bekende uroloog Bo Coolsaet noemde zijn advocaat Kris Luyckx het oplopend aantal meldingen tegen zijn cliënt, een ‘processie naar Mariakerke’. Het is ongewoon dat advocaten op de man spelen. In dit geval op de ‘vrouw’, want het was een niet mis te verstane sneer naar de advocate van de tegenpartij Christine Mussche. Met zo’n uitspraak maak je jezelf niet populair en geef je iemand voeding om er nog scherper tegenaan te gaan. Volgens de krant De Morgen zou het aantal klachten over de uroloog opgelopen zijn tot 25. Negen vrouwen maken melding van het ongevraagd opwekken van orgasmes tijdens een medische behandeling.

Wat merkwaardig, is is dat het parket-generaal de vrijspraak vraagt. Eind november werd Coolsaet, die ondertussen 81 is, door de correctionele rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee met uitstel, voor de verkrachting van J, zijn destijds vijftienjarige patiënte.

De hele discussie over schuld of onschuld werd toen herleid tot een apparaat dat nuttig zou zijn voor het inbrengen van vaginale zalf, maar waarover geen wetenschappelijke literatuur bestaat. Men ging zelfs zo ver om zich te laten verleiden tot een semantische discussie: orgasme of geen orgasme, dat is de vraag. Negen van de 25 klachten die nu op tafel liggen, gaan over verkrachting. Zo omschrijven de vrouwen de behandeling die zij bij Coolsaet moesten ondergaan.

Er rijzen vragen over een vertrouwelijk disciplinair dossier van een een medisch tuchtcollege in Utrecht. Midden jaren 80 werd Bo Coolsaet daar ontslagen na klachten van collega’s. Om de een of andere reden weigeren de autoriteiten om dat dossier vrij te geven.