Dikke uitlaat joenge!

Ooit was er een tijd dat zelfs onder de bumper van een dikke zescilinder niet meer dan een erwtenschieter kwam piepen. Meer is eigenlijk ook niet nodig: zolang de uitlaatgassen maar weg kunnen.

In het huidige tijdperk van downsizing moet zelfs een ietwat sportieve driecilinder een dubbele uitlaatpijp hebben, omdat dat er veel sneller uitziet.

Maar aan de andere kant: met de strenger wordende geluidsnormen en sensoren en camera’s die tegenwoordig in de achterbumper zitten, hangen die uitlaten soms eigenlijk in de weg. Er zijn fabrikanten die dit oplossen door de echte uitlaten achter de bumper te verstoppen, en in die bumper zelf openingen met een chroom randje plaatsen om het op een uitlaat te doen lijken.

Daar waar bij de vorige Audi’s S6 en S7 nog een dikke, benzineslurpende V8 in het vooronder woonde, is dat bij de nieuwe generatie – wegens emissieredenen – een diesel. De uiteinden van de uitlaat van een diesel wijzen meestal naar beneden, omdat zo’n zelfontbrander meer roet uitstoot en je anders een zwarte bumper zou krijgen.

Maar anderzijds: bij een Audi S6 en S7 horen natuurlijk twee dubbele knoerten van uitlaten. En Audi besloot om geen nepdingen in de bumper te verwerken, maar gewoon échte knoerten van uitlaatpijpen te monteren.

Echte uitlaatpijpen, die op niks zijn aangesloten en waarachter de échte uitlaat, die naar onderen wijst, zit verstopt…

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.