Snel en eenvoudig, want de slachtoffers hebben alleen maar oog voor hun smartphone.

In 2017 werden in Londen 23.000 misdaden gepleegd met een brommer. Vaak ging het over typische steel-en-vlucht-misdrijven in winkels, maar de laatste tijd komt een nieuw fenomeen steeds vaker voor in de Engelse wereldstad: smartphones die uit de handen van hun eigenaar gegrist worden vanop de brommer.

De voordelen? Uiterst snel en vluchten is een eitje. Maar vooral: makkelijk. Want mensen met een smartphone vestigen vaak al hun aandacht op hun toestel en niet op wat er rondom hen gebeurt. Vaak hebben ze hun oortjes in en horen ze dus ook geen omgevingsgeluiden. Dat zijn perfecte doelwitten voor de smartphonedieven.

Ideale steellocaties zijn Oxford Street, Regent Street, Marylebone High Street and King’s Road, stuk voor stuk drukke winkelstraten met vele smalle straatjes om weg te vluchten. Ook onze grootsteden zijn dus een ideaal doelwit.

De Britse journaliste Livvy Haydock interviewt in onderstaand filmpje enkele smartphonedieven. Een van hen – Mr X – steelt al zeven jaar lang smartphones. In die jaren heeft hij al honderden toestellen gejat. Hij verkoopt ze aan een 22-jarige koper, die de toestellen op zijn beurt in Nigeria verhandelt aan het dubbele van de prijs. Smartphones verkopen daar immers als zoete broodjes.

Wat u kunt doen tegen deze rage? Volgens de bewuste dieven gebruikt u het best uw smartphone als u stilstaat, ergens waar u een goed overzicht hebt. Gebruikt ook zo vaak mogelijk uw oortjes als u belt, zodat het toestel in uw zakken zit. U bent gewaarschuwd.