Abdullah Qardash, bijgenaamd de verwoester, wordt zelfs binnen IS beschouwd als een bruut man.

Qardash was in een vorig leven officier in het leger van Saddam Hussein. Hij werd geboren in Tel Afar, vlakbij Mosul dat hij met IS hielp veroveren. Hij studeerde islamitische wetenschappen en was de rechterhand van al-Baghdadi die zich eerder deze week opblies toen hij oog in oog stond met de Amerikanen die hem hadden opgejaagd. Al-Baghdadi zou hem vorige week als zijn opvolger hebben aangesteld.

Qardash is een radicale straatvechter die met door zijn wreedaardigheid de bijnaam ‘de verwoester’ kreeg. Hij liet bijvoorbeeld homoseksuelen van de daken gooien om van hen af te komen.

Qardash heeft nog 20.000 strijders ter beschikking om IS weer op te bouwen. Ondanks zijn populariteit, zal hij zichzelf toch nog moeten bewijzen binnen IS.

Anders dan al-Baghdadi is Qardash een man van de actie en gevreesd wordt dat hij zich zal willen laten gelden met een reeks zeer opvallende terreurdaden. Op die manier kan hij zijn leiderspositie binnen IS afdwingen. De Amerikanen hebben al 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. De status van kalief van zijn grote vriend al-Baghdadi, zal hij wellicht nooit bereiken. Daarvoor is hij te veel ‘uitschot’ en te weinig ‘spiritueel’.