“Als je vol op de muur dreigt te knallen, moet je ook een handrem hebben.”

Wanneer een politicus spreekt, moet je tussen de lijnen lezen. Als premier De Croo (Open Vld) zweert dat ons land zich geen tweede lockdown kan veroorloven, horen sommigen in de echo van zijn woorden de aankondiging van het onvermijdelijke. De barometer staat op niveau vier, rood. Maar er is nog een niveau: zwart of vijf.

Officieel heeft men verstrengd om een lockdown te vermijden, maar verschillende regeringsleden sluiten niet uit dat er toch een lockdown komt, lezen we in de Gazet Van Antwerpen. Volgens insiders staat of valt alles met de situatie in de ziekenhuizen, is een lockdown niet langer taboe. Vrijdag komt het Overlegcomité bijeen om hierover te beslissen.

Ondanks het feit dat er de eerste tekenen zijn van een vertraging in de toename van het aantal besmettingen, zitten we nog altijd op rampkoers. Momenteel verdubbelen de cijfers om de negen dagen, terwijl dat een vijftal dagen geleden nog om de zeven dagen was. Ze blijven wel stijgen, met gemiddeld 8.975 nieuwe besmettingen per dag. Het aantal opnames in de ziekenhuizen kent echter geen dalende trend. We tellen een weekgemiddelde van 295 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, een verdubbeling tegenover vorige week.

Ten minste als die cijfers kloppen. PNWS belde gisteren naar àlle ziekenhuizen, met de vraag hoeveel corona-patiënten er zijn. Sommige communicatiediensten van ziekenhuizen deelden gewoon hun cijfer mee, zonder daar geheimzinnig over te doen. Maar anderen mochten op bevel van de burgemeester geen cijfers meedelen. Wij onderzochten waarom.

Feit is dat de ziekenhuizen panikeren. Volgens (betwistbare) officiële bron Sciensano liggen bijna 3.000 Covid-patiënten in de ziekenhuizen, waarvan 486 op ‘intensieve’. Zorgverleners zitten op hun tandvlees en men vreest voor een oververzadiging van de zorg. MR-voorzitter riep vanochtend op voor verstrenging, Ierland schiep een precedent met een nieuwe lockdown.

Afwachten of het Overlegcomité komende vrijdag het lockdown-taboe van De Croo durft doorbreken.