Horeca dicht, nachtklok, telewerken verplicht…

De tijd is rijp. De cijfers zijn slecht, de buurlanden hebben het pad geëffend. Onze nieuwe regering heeft lang genoeg gewacht om straks n’importe quoi op te leggen en zal daar zonder meer mee weg komen.

Voor De Croo zijn er drie prioriteiten: de zorg moet kunnen blijven functioneren, de scholen moeten open blijven en de economie moet kunnen blijven draaien. Om dat te verwezenlijken kan hij kiezen uit een grabbelton van maatregelen waar de experten onderling het niet over eens zijn.

Behalve over de cafés, daarover is iedereen die lang gestudeerd heeft het over eens dat die dicht zullen moeten. Voor het cancelen van de evenementen is bijna iedereen het eens, omdat men een evenement linkt aan de horeca. Het is niet in het theater – waar alles onder gecontroleerde omstandigheden kan verlopen – maar eenmaal buiten dat het gevaar loert.

Vandaar dus dat cafés en restaurants het moeten ontgelden en ook waarom een avondklok helpt: je moet nu eenmaal voor 24 uur – of 21 uur, 23 uur of 01 uur – thuis geraken of je koets verandert in een pompoen. Eenmaal thuis kan je dan naar hartenlust beginnen telewerken.

Dat is de essentie van wat er op tafel ligt. De rest zijn punten en komma’s, kleuren, cijfers en statistieken.

Al weet je maar nooit, want het volk is klaar om alles te slikken.

UPDATE: We hebben inmiddels uit goede bron vernomen dat cafés en restaurants vanaf maandag opnieuw de deuren gesloten zullen moeten sluiten, en dit een maand lang. Telewerken zal opnieuw min of meer verplicht worden. Vooraleer je in je auto springt voor een lading wc-papier, bloem en pasta: dat is niet nodig. Winkels zullen gewoon openblijven. Al zullen daar mogelijks ook opnieuw strengere regels gelden.