De toestand in het Midden-Oosten dreigt te escaleren, nu er bewijzen zouden zijn dat Iran achter de aanslagen op Saoudische olie-installaties zit.

Wie de waarheid spreekt, is niet te zeggen. Vreemd is dat meteen na de aanslagen Trump de schuld gaf aan Iran terwijl de sjiitische Houthi-rebellen de aanslagen opeisten.

Het Saudische ministerie van Defensie heeft nu tientallen brokstukken van drones die gebruikt werden bij de aanslag tentoongesteld. Zij tonen ook brokstukken van kruisraketten en zeggen dat die sowieso niet vanuit Jemen (Houthi’s)  werden afgevuurd. “Deze aanvallen zijn onweerlegbaar door Iran gesteund”, aldus de Arabieren.

Trump heeft nu het ministerie van Financiën de opdracht gegeven de sancties tegen Iran ‘substantieel op te voeren’.  Wat hij daar precies mee bedoelt, is nog niet duidelijk, maar Trump is op een verontrustende wijze terughoudend. De kans bestaat dat er militaire sancties zullen volgen. Bedoeling zou zijn om Iran vanuit Saudi-Arabië te bombarderen. Op die manier zijn de VS niet meteen rechtstreeks betrokken.

En daar zit meteen de angel in heel deze kwestie. Zowel Iran als Saudi-Arabië als de Houthi-rebellen voeren via mekaar een oorlog uit. Saudi-Arabië vecht in Jemen tegen de Houthi’s, de Iranezen steunen de Houthi’s, de Amerikanen steunen Saudi-Arabië en wij en de rest van wereld dragen de gevolgen.

Trump die in 2015 het atoomakkoord dat Obama nog met Iran sloot eenzijdig opzegde, blijft opvallend rustig. Laten we hopen dat het afwachtende wijsheid is en niet de voorbode van een nieuwe vernielende oorlog met Iran.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft al eerder laten weten dat de Amerikanen hun doel niet zullen bereiken met het maximaliseren van de druk. Dat is dan weer de Iraanse manier van waarschuwen. De export van Iraanse olie is door de huidige sancties al met 80 procent gedaald. “Wij zijn de diplomatieke pesterijen en beschuldigingen beu”, zei Rouhani.

Met Trump aan de knoppen, zou het wel eens een dure kerst kunnen worden.