Conner Rousseau treedt af als fractieleider, maar stopt niet als parlementslid.

Het is niet de eerste keer dat de partij van de gelijkheid uitzonderingen toestaat op hun eigen decumulregels. Ook John Crombrez keeg een tijdelijke uitzondering omdat hij tijdens de laatste maanden van zijn functie als voorzitter, zijn kamerzetel dreigde te verliezen.

In het geval van de kersverse voorzitter Rousseau ligt het enigszins anders. De uitleg van de partij om een statutaire bocht te nemen, is een beetje wollig. “We hebben dat intern besproken en de fractie heeft hem dat unaniem gevraagd. Dat zou inderdaad een uitzondering zijn, maar dat kan belangrijk zijn voor een jonge voorzitter. Er is een verschil tussen zijn positie en die van iemand met al decennia ervaring”, klinkt het in De Morgen. Een soort van voortgezette studies dus ? Het partijbureau moet nog wel beslissen of hun ‘mateke’ zijn postje mag behouden.

Het doet ons denken aan ‘Animal Farm” van Orwell. Het boek uit 1947 was een satirische aanklacht tegen het communisme. Op een boerderij komen de dieren in opstand tegen de mensen en installeren het ‘animalisme’ waarin als basis beginsel staat dat alle dieren gelijk zijn. Tot er op een dag plots een zinnetje is bijgeschreven: “ Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker dan de anderen.”