Ik herinner me een discussie onlangs met Vlaanderens beste acteur Rik Verheye. We hadden het in Antwerpen over het programma Influencers en zijn rol als de bomma.

Ik had enkele afleveringen gezien en vertelde Rik in alle eerlijkheid dat ik dat programma best leuk vond. “Niet zo goed als Seinfeld bijvoorbeeld”, zei ik letterlijk. “Maar toch leuk genoeg om van te genieten.”

Rik was het niet echt eens met me (hij had trouwens meer aandacht voor een knappe vrouw die er ondertussen was bijgekomen en wie kan hem ongelijk geven).

Ook vandaag wordt Spitting Image op Vier met de grond gelijk gemaakt. Ik heb de eerste helft van de eerste aflevering gezien en ik kan je garanderen: ik heb gelachen, zo hard zelfs dat mijn partner dacht dat ik ging stikken.

Ik heb vooral gelachen met Biden, Greta Thunberg, met Disney, met Harry & Meghan… (Zelfs een beetje met Trump). En met die grap over David Attenborough (94) op Instagram.


Bovendien hebben onze critici niet begrepen waar Spitting Image om draait. De grappen zijn te kort? Daar gaat het niet om. De grap gaat in de eerste plaats om de persoon waarmee gelachen wordt. Je mag immers niet spotten met Thunberg. De makers van Spitting doen dat wel. Er is trouwens nu al heisa omdat er gelachen wordt met haar. Dat mag niet.

De essentie van het programma draait overigens rond de poppen. Enkel de kop van Thunberg, Biden of prins Harry (die zijn neus afknipt) zien, is voldoende om te glimlachen. En vergeet vooral ook de stemmen niet.

Het doet me denken aan Vlaanderens beste komiek Geert Hoste. Hij kon een podium opkomen en enkel “Filip” zeggen. Niets meer, enkel dat ene woord van 5 letters. Ik kan je garanderen: de helft van de zaal lag toen al plat van het lachen. Dat is Spitting Image.