Of toch als we een bepaalde theorie volgen.

Een kennis van ondergetekende kocht vorig jaar een jonge tweedehands Golf 1.6 TDI. In het boekje staat dat de topsnelheid van de zelfontbrander 192 km/u bedraagt, maar die kennis in kwestie beweert dat zijn Golf makkelijk de 250 km/u aantikt. Zonder chiptuning, zonder zwaar bergafwaarts te gaan: gewoon met zijn zware schoenmaat 45. Geen hond die dat gelooft natuurlijk. Maar toch is het volgens hem normaal dat VW’s – en Golfjes in het bijzonder – sneller gaan dan ze beloven. 1,3 keer sneller in dit geval. Alles kan natuurlijk, maar evengoed is het mogelijk dat diezelfde kennis ofwel zijn kilometerteller ofwel zijn bovenkamer moet laten nakijken.

Toch maken ze bij Volkswagen straffere Golfs dan een 1.6 TDI. Een GTI bijvoorbeeld. En onlangs stelde Volkswagen een conceptcar voor: de Golf GTI TCR. Een extra gespierde GTI.

Wel, ze hebben nu besloten dat die GTI TCR in productie zal gaan. Hoeveel exemplaren ze gaan bouwen is niet helemaal duidelijk, maar een massaproduct zal het niet worden. En wat we nog weten, is dat het de snelste productie-Golf ooit zal worden.

Onder de kap ligt een turbogeblazen 2-liter die via een DSG-versnellingsbak 290pk en 370Nm koppel neerpoot op het asfalt. Een sperdifferentieel moet voor meer fun in de bochten zorgen, een titanium Akrapovic-uitlaatsysteem voor het ultieme oorgasme.

Om het allemaal een beetje exclusief te houden, zal de GTI TCR niet in heel veel kleuren besteld kunnen worden. Twee verschillende tinten wit, grijs, zwart en rood om precies te zijn.

Hoe snel-ie de sprint van nul naar honderd doet is nog niet bekend, maar wel de topsnelheid: 264 km/u. Dat is niet niks, maar als je bovenstaande theorie toepast, dan bedraagt de ‘echte’ topsnelheid 344 km/u. Genoeg om exoten als Ferrari’s helemaal zoek te rijden op de Autobahn.

Al is die kans behoorlijk klein. Maar toch: 264 km/u met een Golf is behoorlijk knap.

1

Image 1 of 7

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.