Op het moment dat in de Amerikaanse staat Texas de wapenwetten zijn versoepelt, besluit een gekke dertiger in het rond te gaan schieten.

Amerika heeft een problematische relatie met wapens. Voor de zoveelste maal bereikt ons het nieuws van een wilde schietpartij.

“We moeten deze epidemie stoppen”, klinkt het, maar voor ons Europeanen lijkt het eerder op een verworven traditie dan op een ziekte.

Kijk eens naar de beelden van de verklaring van de politie. Ze staan bol een cowboy-symboliek. Terwijl de woordvoerder met een voorkeur voor onbelangrijke details (toen de politie een gouden Honda probeerde te stoppen!!??) staat op de achtergrond een zwaarlijvige versie van John Wayne te beamen. Misschien wordt het tijd voor een ernstigere show daar aan de andere kant van de oceaan.

En ernstig was het.

Het bloedbad begon toen een man van 30 het vuur opende op twee agenten die hem voor aan banale verkeerscontrole aan de kant hadden gezet. Hij sloeg op de vlucht, carjackte een ander voertuig en begon te schieten op willekeurige voorbijgangers. Uiteindelijke balans: 5 doden, 21 gewonden. De schutter zelf werd door de politie gedood.

Vervolgens ontstaat er een vloedgolf van journalistieke detailberichten over wie en wat en waar en hoe, dat de gemeenschap diep bedroefd is en dat ‘onze levens zijn veranderd’. Misschien is die laatste opmerking de meest relevante om over na te denken en wordt het hoog tijd dat Amerika wat aan de aard van het beestje gaat doen.