Het zijn drukke tijden voor de dames en de heren op de nieuwsredacties, maar voor sommigen kan het precies niet spectaculair genoeg zijn.

Zo liet het Amerikaanse mediabedrijf ABC News een ongelooflijk vuurgevecht zien dat zou hebben plaatsgevonden aan een Syrische grensstad en dat vooral het Turkse leger in diskrediet moest brengen, door aan te tonen dat ze enorm agressief tekeer gingen tegen Koerdische burgers.

Het transscript van de ABC nieuwslezer windt er dan ook geen doekjes om:

This video right here appearing to show Turkish military bombing Kurd civilians in a Syrian border town. The Kurds who fought alongside the US against ISIS. Now horrific reports about atrocities committed by Turkish backed fighters on those very allies.

Maar met online fact-checkers rondom de wereld die elke beeld frame per frame analyseren, is het haast onmogelijk geworden om nog met fake news weg te geraken. Want wat bleek? De beelden waren afkomstig uit de Verenigde Staten en werden opgenomen in april 2016 bij de Knob Creek Machine Gun Night Shoot, een evenement voor Amerikaanse wapenfanaten. Maar in de versie van ABC lijken ze rauwer en onduidelijk gemaakt te zijn.

Koren op de molen voor de Amerikaanse president, die eindelijk eens een steek kan terug geven naar ABC News, de nieuwszender bij uitstek die hem al drie jaar beschuldigd van fake news.

ABC heeft ondertussen zich al geëxcuseerd voor de ‘error’ maar weigert commentaar te geven hoe dit is kunnen gebeuren.

Overijverige stagiaire?

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183900672892309505

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."