Begin december 2016 voorspelde Nederlander Ingo Piepers, ex-commandant van de NAVO in Sarajevo, een wereldwijde militaire crisis in 2020.

Piepers (een pieper is een aardappel in Nederland) berekende dat met een “wiskundig model” dat de instabiliteit in de wereld in kaart brengt. Piepers ziet een kluwen internationale conflicten: Oekraïne, Brexit, de EU, het Midden-Oosten, vluchtelingen én Trump. “Hoe sterker de conflicten met elkaar zijn verbonden, hoe korter de periodes tussen de uitbarstingen en hoe heviger ze worden”, zegt Piepers. Hij voorspelt de volgende grote oorlog tegen 2020, met daarna nog drie “systeemoorlogen” om tot een totaal nieuw wereldsysteem te komen, tot 2150.

Dat de eerstvolgende grote crisis van 2020 tegen het einde van de regeerperiode van Trump in de VS valt, is overigens toeval, zegt Piepers in de media. “Ik had weliswaar Trump als een soort lekker griezelige Terror Clown wel voorspeld. Maar zelfs hij zal onderworpen zijn aan het steeds heftiger opslingerende systeem. De precieze poppetjes doen er niet zoveel toe. Helaas.”

Begin dit jaar mag Piepers zijn voorspelling in Humo herhalen. De tijd begint wel te dringen. “We zitten in de laatste fase van de huidige cyclus, we staan aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog. Ik vermoed dat we achteraf gaan zeggen: de Derde Wereldoorlog begon op 3 januari 2020, met die Amerikaanse droneaanval (Trump had een “aanval” ingezet op Iran met de liquidatie van generaal Soleimani).

Nu beweert Piepers in De Morgen dat er een marge van 2 jaar op zijn voorspelling zit. 2022 kan ook nog…