We hebben nog geen nieuwe Vlaamse regering, maar er wordt hard gewerkt in een ‘goede en constructieve sfeer’.

Dat is één van de vele vage verklaringen waar we het mee moeten doen. De onderhandelaars besloten gisteren om toch maar hun bed op te zoeken en vrijdag verder te praten. Sommigen beweren dat er nog over niets een akkoord bestaat, anderen zeggen dat veel inhoudelijke knopen zijn weggewerkt.

Vaagheid alom, omdat niemand in zijn kaarten wil laten kijken, nu eindelijk de beslissende thema’s op tafel liggen: klimaatambities, verstrengde inburgering, begroting. Vooral dat laatste beslist over een ‘go’ of ‘no go’. Er zou voor 3 miljard aan verlanglijstjes op tafel liggen, waarvan nog 1 miljard moet gevonden worden. Een begroting in evenwicht lijkt zo goed als uitgesloten. Daarom speelt men met het plan om een begrotingsevenwicht uit te stellen tot 2024. Met andere woorden: laat ons verder boeren in het rood, grote publieke investeringen doen, wachten en hopen dat die investeringen tegen 2024 wat zullen opbrengen. Dat is truc één. Truc twee bestaat er in om de rekening te maken maar niet alles in de rekening te stoppen. De Oosterweelverbinding bijvoorbeeld, wat een megaproject is, rekenen we niet mee.

Over het klimaat en de migratie is er voorlopig geen nieuws.

De commentaren gisteren leverden alweer retorische pareltjes zonder inhoud op. Hoe zegt een politieker iets door niets te zeggen? Dat is spreken over knopen en landen en puzzels. Het gaat als volgt:

– Lorin Parys (N-VA): “We hebben, euh, de elementen, denk ik, van een heel goed Vlaams regeerakkoord die nu op tafel liggen. En nu dus de knopen doorhakken.”

– Gwendolyn Rutten (Open VLD): “Euh, alle puzzelstukken moeten in elkaar vallen. Ja, zodat we de komende jaren Vlaanderen echt, euh, vleugels kunnen geven, zeg maar.”

-Hilde Crevits (CD&V): “Het budget is sowieso, euh , een enorme uitdaging, omdat de verwachtingen zeer groot zijn. Maar tegelijk moet je zorgen dat je, euh, verantwoord omgaat en niet, euh, een bodemloze put achterlaat voor wie na ons zal komen. Dus het is een oefening die we met heel veel zorg doen.”

– Ben Weyts (N-VA): “Er is vanzelfsprekend wel wat,euh, vertraging. Er zijn goeie discussies en euh, we hebben wel een paar hoofdstukken, euh, denk ik, redelijk goed afgewerkt.”

Het geeft, euh, vertrouwen.