Noord -Korea schendt voor de zoveelste keer de gemaakte afspraken en lanceert een raket die neerkomt in Japanse wateren.

De dag na de aankondiging om weer te gaan praten met VS over het nucleaire programma, lanceert Kim Jong-un een raket. De Japanse premier Abe noemt het een schending van de resoluties. Japan voelt zich bedreigd. Niet alleen door Noord-Korea, maar ook door China dat de miltaire forsballen toont.

De Japanners hebben de laatste 7 jaar de inspanningen ter verdediging van hun land vertienvoudigd. Niet alleen tegen een mogelijke ‘traditionele’ invasie van China, maar ook tegen een nucleair conflict met Noord-Korea. Het feit alleen al dat Japan deze maatregelen treft, zorgt voor spanningen tussen deze landen.

Sinds het laatste gesprek met Trump heeft Noord-Korea reeds 7 proeflanceringen uitgevoerd. Trump wil dat Noord-Korea stopt met het nucleaire programma. De VS heeft, als internationale waakhond van de vrede, de rakettesten veroordeeld. Het is nu afwachten wat de gevolgen van deze actie zijn voor de komende gesprekken.